Rondleiding of Lezing

Ontdekkingsreis over "De Voorwerf", "Oosterdokskade" en de "Dijksgracht"

van het Marineterrein

1

2

3

4

5

 POORTGEBOUW EN DE BEURS


VINCENT VAN GOGH?

&

MICHIEL DE RUYTER?


'S LANDS WERF

'S LANDS DOK

'S LANDS

ZEEMAGAZIJN

VAN ADMIRALITEIT TOT KONINKLIJKE MARINE

Wie ben ik en waarom doe ik dit?


Mijn naam is Hans Bartelsman en ik ben op 6 september 1976 als 18 jarig broekie bij de Koninklijke Marine (KM) als matroos in dienst getreden. Mijn eerste plaatsing in mijn carrière betrof de Marinekazerne Amsterdam (MKAD), thans het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Gedurende mijn loopbaan heb ik diverse plaatsingen in Amsterdam gehad, kortom deze kazerne in mijn geboortestad was voor mij altijd weer thuis komen.


Na bijna 39 dienstjaren moest ik per 01 januari 2015 met Functioneel Leeftijdsontslag en had het genoegen om als Chef Staf, tevens Plaatsvervangend Commandant van het MEA mijn loopbaan te beëindigen. Gedurende deze plaatsing heb ik, door mijn nevenfunctie als media woordvoerder, diverse rondleidingen gegeven die altijd zeer enthousiast werden ontvangen.  Zodoende wil ik dit voortzetten en het verleden, heden en de toekomst  met u delen, want de maritieme historie van Amsterdam en de rol van de KM in het bijzonder mag nooit verloren gaan.


Op het moment van mijn vertrek bij de KM werd ook "De Voorwerf" overgedragen aan het Projectbureau Marineterrein Amsterdam, m.a.w. ik was één van de laatste bewoners dit samen met vele andere marinemannen en vrouwen die met heel veel plezier en enthousiasme hun werk konden verrichten vanuit dit historisch stukje Amsterdam, alwaar het donkerblauwe uniform na 360 jaar het ruime sop moest kiezen.

Waarom een Rondleiding of Lezing?


Naar zeggen kan ik "schijnbaar" als geen ander verhalen vertellen over de Maritieme Historie van dit terrein, wat begon in 1655 en eindigt bij het heden met een knipoog naar de toekomst.


Alle herontwikkelingen en transformaties van dit rustgevende gebied zullen worden belicht, waarbij ook diverse locaties worden besproken, waaronder de plek waar Vincent van Gogh in 1877 een jaar verbleef, was het poortgebouw de hoofdingang van de werf en later het Marine Etablissement, wat is de Beurs, wat is de relatie met Michiel de Ruyter en de Admiraliteit van Amsterdam, wat waren de gevolgen van eb en vloed, waar lagen de scheepshellingen en liggen ze er nog, was Het Scheepvaartmuseum een onderdeel van  's Lands Werf, wat voor gevolgen had de aanleg van de IJtunnel voor dit terrein en hoe verliep de transitie van de Admiraliteit naar de Koninklijke  Marine.

Kortom, te veel om op te noemen.

Wat zijn de Kosten?

 

Een Rondleiding of Lezing duurt normaal gesproken zo'n uur tot anderhalf uur, maar bij sommige groepen kan het nog wel eens uitlopen wat ik zelf altijd zeer waardeer en daar zijn natuurlijk geen extra kosten aan verbonden.


LEZING I.P.V. EEN RONDLEIDING

Bij slecht weer of anderszins blijkt uit ervaring dat deze lezing een zeer mooi alternatief is. Deze kan worden gehouden op een door u aangewezen locatie.

                

GROEPS (Privé) RONDLEIDING OF LEZING


Voor groepen met een maximum van

5 deelnemers €75


Voor groepen met een maximum van

10 deelnemers €140

 

Voor groepen met een maximum van

15 deelnemers €200


Voor groepen met een maximum van

20 deelnemers €260

 

Voor grote groepen met meer dan

20 deelnemers €12,50 per persoon


Voornoemde prijzen zijn inclusief BTW.

 

Na overleg kan er een eigen datum en tijdstip (tussen 10.00 en 17.00 uur) worden ingepland, kortom een lezing dan wel rondleiding zal omstreeks 17.00 uur worden afgerond.


Alle dagen kunnen in principe worden ingepland, m.u.v. de dinsdag, woensdag en donderdag.


Betalingsmogelijkheden:

Vooraf overmaken, gepast contant dan wel PIN wordt geaccepteerd.


De factuur voor een rondleiding of lezing kan op verzoek achteraf worden aangeboden.Locatie: starten op "De Voorwerf", gelegen achter de ingang van de groene poort van het Marineterrein (eerste poort rechts naast Het Scheepvaartmuseum aan de Kattenburgerstraat 5 te Amsterdam)


Aanmelden via: hans@bartelsman-maritiem.nl o.v.v.

datum, naam en aantal personen of d.m.v. het onderstaande  contactformulier.

 

Laat eventueel ook uw telefoonnummer achter, zodat ik uw

vraag ook telefonisch kan beantwoorden?

 

Bereikbaarheid per openbaar vervoer;

Bus 22 vanaf Amsterdam Centraal Station - Muiderpoortstation, halte Kattenburgerplein of tram 26, halte Kattenburgerstraat.

 

Eigen vervoer: Langs de Kattenburgerstraat is er over het algemeen voldoende parkeergelegenheid of in een straal van een kilometer bij Parking Centrum Oosterdok of de Piet Heingarage, nabij de Passenger Terminal Amsterdam.

 

hans@bartelsman-maritiem.nl

KvK: 62671529

BTWnr.: NL001144682B14


Bij gebruik van bovenstaand E-mail adres of onderstaand contactformulier, zal er in beginsel binnen 48 uur worden gereageerd. indien u na 48 uur nog steeds geen reactie heeft ontvangen, is de kans groot dat mijn bericht in uw SPAM box is terechtgekomen.

Alle sprekers in onderstaande bijlage zijn inmiddels opgevolgd en hebben een andere functie.

Onderstaande Bank  en Creditcards worden geaccepteerd.

 
 
 
 
Schermafbeelding 2021-05-21 om 11.35.40